VI KAN ROBOTGRÄSKLIPPARE
Ändrad 29:e September, 2023

Robotgräsklippare

Konkurrensen bland tillverkare av robotgräsklippare har ökat. Det är kul och bra för dig som konsument, men det kräver samtidigt en del research. Här går vi igenom det viktigaste punkterna att tänka på och ger tips på bra produkter.

Om specialisten

Vi arbetar med ett smalt utbud av varor och specialicerar oss på dessa för att kunna hjälpa dig på bästa sätt att välja en produkt som passar just dig och dina behov.

Utvecklingen av robotgräsklippare har kommit långt de senaste åren. Intelligenta klippare med Wifi-anslutning, högre energieffektivitet, bättre hantering av lutningar och trånga passager - det är bara några av de områden som förbättrats. Priserna mellan olika klippare kan skilja sig rejält. Ibland beror det på att vissa helt enkelt håller högre kvalitet och har smartare system. I vissa fall finns det dock funktioner som är väldigt nischade mot vissa kundgrupper och som inte alls lämpar sig för alla typer av kunder.


1
Husvarna robotgräsklippare

Pålitliga gräsklippare som startade gräsmattornas robotrevolution

Svenska Husqvarna introducerade sina "Automowers" 1995 och har sedan dess varit världsledande inom robotgräsklippning. Klipparna håller låg ljudnivå, har låg energiförbrukning och har i flera tester hyllats för minimalt antal oväntade stopp i jämförelse med andra tillverkare. Pålitlighet och uthållighet är ord som alltid förknippats med Husqvarnas produkter, och robotgräsklipparna är inget undantag.


2
Gardena robotgräsklippare

Tysta robotgräsklippare som lämpar sig perfekt för trädgårdar i städer

Gardens Sileno-serier har framför allt uppmärksammats för sin låga ljudnivå. Därför är det ett av toppvalen för personer som har trädgård i städer. Med Gardenas klippare minimeras risken du eller dina grannar kommer märka av när klipparen jobbar. Klipparna är dock inte bara tysta, de klarar komplexa gräsmattor med mycket hinder och backar. Alla klippare förutom de kraftfullaste i Sileno Plus-serien har koppling till telefonen via WiFi eller bluetooth.


3
Worx robotgräsklippare

Hög anpassningsförmåga och smart kompabilitet med andra Worx-produkter

Worx själva beskriver sitt mål som att ge sina kunder den bästa gräsmattan de någonsin haft - helt utan ansträngning. Användarvänlighet och anpassningsbarhet är ledord. Med Landroids robotgräsklippare är tanken att du ska få exakt det du vill ha och behöver, och ska inte behöva betala för något utöver det. Med AIA-Technologie lär sig roboten hur den ska hantera smala och komplicerade passager. En intressant funktion är också att Worx använder samma batterier i flera andra produkter i sitt utbud. Det är enkelt att dela batteri med andra enheter för att spara pengar..


4
Bosch robotgräsklippare

För små och medelstora trädgårdar

Bosch erbjuder moderna och prisvärda gräsklippare för trädgårdar mellan 300 och 700 kvm. Alla modellerna är utrustade med standard funktionalitet, men de dyrare har bland annat inbyggd röststyrning och fjärrstyrning via mobilapp. Samtliga klarar lutningar på 27 %, vilket är långt ifrån bäst på marknaden, men ändå imponerande med tanke på den prisnivå som Bosch robotsgräsklippare ligger på. Programvaruuppdateringar görs via USB. Andra funktioner som är utmärkande för Bosch gräsklippare är bland annat Logicut-funktionen som klipper i parallella rader. SmartMowing håller koll på väderprognoser och säkerställer att klipparen håller sig inne när det sias om tuffa väderförhållanden.

Köptips robotgräsklippare

När det kommer till märke och modell handlar det mycket om tycke och smak. Alla märken vi valt att visa här är kända och väl respekterade av både konsumenter och kritiker. Vissa riktar sig mot mindre trädgårdar i städer, medan andra är rena industriklippare som kan klippa flera fotbollsplaner i en enda körning. Innan du bestämmer dig för ett visst märke så fundera över vad du vill att din klippare ska kunna göra. Några exempel på saker att överväga:

  • Klippyta
  • Energiförbrukning
  • Fjärrstyrning via app
  • Röststyrning
  • Maximal lutning
  • Programvaruuppdateringar via usb, bluetooth eller wifi?
  • Pris
  • Hållbarhet

Vissa punkter är viktigare än andra och så klart finns det andra saker att överväga. Om du funderar på vilka egenskaper och vilken kapacitet du är ute efter är det enklare att välja märke. Då kan du enkelt se över tillverkarnas utbud och snabbt utesluta märken som helt enkelt inte har de funktioner du vill ha.

När det gäller klippytan - hur stor area som klipparen ska kunna hantera på en körning - så är det generella tipset att satsa på överkapacitet. När tillverkarna av klipparna mäter den maximala klipptiden kan det vara så att de till exempel kört i perfekt väder på en gräsmatta helt utan hinder och backar. För mer komplicerade gräsmattor kan alltså klipptiden och maximala klippytan skilja sig. Välj alltså hellre en klippare som klarar "en nivå" högre än din egen gräsmatta.

Maximal lutning är också en sådan aspekt som är jätteviktig för dig som har kullar och andra lutningar i din trädgård. Säkerställ att klipparen du införskaffar faktiskt klarar att klippa i de lutningar som finns i din trädgård.

Pris kontra kvalitet finns det egentligen inte så mycket att säga om. Vill du ha det bästa får du lägga mer pengar - precis som med allt annat. Tänk dock på att vissa specialfunktioner som wifi-anslutning och röststyrning kan vara sådant som drar upp priset. Är sådana moderna funktioner inte högsta prioritet för dig, går det ofta att komma billigare undan, utan att nödvändigtvis själva klipparen är annorlunda i något annat avseende.

Frågor och svar

  • Ca. 1 timma är den vanligaste batteritiden.